Pages

7

Assalamualaikum W.B.T.

hari Jumaat yang berkat ini, dalam jam 1.08PM 08.04.2011, didalam sebuah CC setekah penat berjalan tiba2 terinas utk melihat blog, sda seminggu aku xmengemakini,
pernah tidak anda menjadi seorang ketua dalam dua tempat 1 masa yang sama?
bukan mudah untuk menjadi seorang atau pemimpin.. coz banyak sgt tanggungjwb kena di pegang,kemarin aku baru selesai menghadiri sebuah bengkel kewangan, banyak perkara yang aku dapat, n ketahui, segala persoalan ku ungkapkan wlupun tdak semua ku utarakan kerana waktu yg singkat.

Petang ini ku ingin bercerita ttg pgalamanku menjadi seorg ketua pelajar sekolah, n ketua pelajar agama islam, siapa sangka aku akan memegang jawatan itu, bukan aku inginkan tapi guru2 sda melantikku. Sepanjang menjadi sorg ketua banyak pengalaman yang aku perolehi, pahit manis ku alami bersama-sama rakan sperjuangan juga bdk2 sekolah yang aku awasi. Khususnya apabila merancang program hari guru sekolah, segala persiapan di buat atas keputusan ku dan ke hulu ke hilir di buatnya, bagi memastikan sambutan hri guru berjalan lancar. kadang2 tpaksa menangkap kwn rapat kerana kesalahan yg di buat. Apa yang manisnya ramai yang mengenaliku, ramai yang menghormatiku, ramai menjadi kawan karibku, dan banyak sgt perkara yg aku ketahui mgenai mslah pelajar.

Di Asrama pula, aku menjadi ketua pelajar islam selama 3tahun, tugas ini sangatlah berat kerana bukan mudah utk membimbing rakan2 ke arah kebaikan lebih2 soal solat.. subuh, zohor, magrib,asar isyak,. itulah waktu wajib ku bergerak dorm ke dorm mengajak rakan2 seagama mengingati padaNYA. perkara yang manis apabila tibanya bulan Ramadhan,. Ramai pelajar ke surau dgn aktiviti kuiz agama selepas solat tarawih serta jaudah More' yang di sediakan, tak lupa persembahan nasyid daripada pelajar2 islam asrama mengeratkan silaturahim sesama pelajar dan guru2.

Sekarang,.. aku sda bekerja, dan akn menjadi pemimpin keluarga.. walau di mana kita, siapa kita hari ini, kita semua adalah khalifah, pemimpin diri dan org lain.. yang penting tanggunjawab padaNYA tdk di lupakan..

Sekian, Wassalam,..

No comments: